Am fost invitat la matinalul Radio Hit din ziua de joi, 8 septembrie 2022, unde am avut oportunitatea să discut, în cadrul unui interviu mai amplu, despre o parte dintre subiectele care privesc învățământul superior din România.

Am reiterat problema crizei de ingineri din România: cifrele din piața muncii vorbesc despre sute de mii de solicitări – cert este că în România ar fi un necesar de până la 300.000 de ingineri, dar situația nu este doar în țara noastră. Aceeași problemă o întâmpinăm și în Franța, Germania sau Marea Britanie. Se pare că în ultima perioadă sunt mai puțini specialiști care termină universitățile tehnice în Europa, dar promovarea făcută învățământului tehnic pe tot continentul pentru a forma specialiști în aceste domenii începe să dea roade. Fiindcă nicio țară nu poate progresa fără ingineri: am spus-o de mai multe ori, chiar dacă unele persoane se pot supăra de această realitate.

Am văzut aceste roade și la universitatea noastră: în ultimii ani am constatat o creștere a atractivității, iar în sesiunea de toamnă a anului 2022 avem cel mai mic număr de locuri scoase la concurs din ultimii 10 ani, în urma rezultatelor foarte bune ale admiterii din toamnă.

În emisiune am avut oportunitatea să discut și despre cum va arăta viitorul predării în universitățile din țară, în contextul trecerii abrupte la online în timpul pandemiei. Din punctul meu de vedere, din interacțiunile pe care le-am avut cu studenții mei, aceștia mi-au spus clar: vor un sistem clasic pentru că își dau seama că în sistemul acesta profesorul nu este un robot. Nu le predau mecanic, iar ei își dau seama că sunt om, la fel ca ei, coboară o serie de bariere pe care nu ne dăm seama când le ridicăm și putem colabora mai ușor. Dacă vii cu cursul gata pregătit, uneori te detașez și poți preda mecanic; există și avantaje ale sistemului digital, e mai viu, mai colorat, dar sunt și dezavantaje. Însă avantajele predării online din perioada pandemiei ni le-am însușit și vom încerca să modernizăm procesul didactic și să le utilizăm pe viitor.

Am mai avut oportunitatea să vorbesc despre perioada de cazare a studenților în căminele din cel mai mare campus ieșean – „Tudor Vladimirescu”, situația legii învățământului superior care se elaborează în această perioadă, dar și despre decizia de a deveni profesor, de a alege chimia și de a veni la Iași. Vă invit să urmăriți toate aceste subiecte în emisiune.