Bine ați venit și bine ați revenit la sărbătoarea deschiderii unui an universitar nou! Un an universitar NOU nu doar din rațiuni temporale. NOU pentru că, spre deosebire de ultimii doi, acesta începe în formatul aproape clasic, în care nimic, cu excepția voinței proprii, nu restricționează accesul dascălilor și al studenților la ore.

Trăim un moment festiv, irepetabil, deși este anual. Este momentul când Politehnica ieșeană se umple de tinerețe, de tinerețea viitorilor ingineri și arhitecți, de tinerețea proaspeților ingineri și arhitecți. De tinerețea eternă a dascălilor. Este un moment dublat si de împlinirea, în acest an, a 85 de ani de existență oficială a Politehnicii ieșene, fanion și etalon ale calității educației tehnice, singura universitate politehnică din Moldova și una dintre cele patru ale României.

Auzim aproape zilnic, pe toate canalele media, că pentru ca Romania să se dezvolte, pentru ca România să își depășească statutul de țară preponderent consumatoare, este nevoie de absolvenți ai studiilor tehnice. De numeroși astfel de absolvenți. Semnalele venite din partea companiilor justifică și întăresc aceste mesaje. Admiterea din acest an, în care au fost suplimentate locurile primite de la minister cu între 10 și 30%, fenomen inedit în ultimii destul de mulți ani, întăresc aceste mesaje. Probabil mai lipsește curajul politic de a recunoaște acest adevăr.

Evoluția omenirii se bazează pe creația tehnică. Nicio latură a paletei extrem de diversă a preocupărilor omenești nu a putut evolua fără suport tehnic. De la instrumentul de scris la tiparniță, de la locuință la oraș, de la arme la cetăți, de la viaducte la autostrăzi, de la motorul cu abur la cel cu reacție, de la abac la roboți.

Toate au fost create de ingineri și de arhitecți – cea mai reușită simbioză dintre inginerie și artă.

De altfel, delimitarea între cele două profesii, de arhitect și de inginer, a fost făcută recent, dacă ne raportăm la mărimea în ani a istoriei umane. La începuturile istoriei cunoscute, aceste profesii erau mai mult decât o simbioză, erau una. Astfel, primul inginer identificat în analele istoriei a fost un… arhitect: Imhotep, în jurul anilor 2.600 î.Hr. Lui i se atribuie construcția în Egipt a Piramidei în Trepte a Faraonului Djoser, un ansamblu complex de încăperi și tuneluri, una dintre cele mai vechi structuri megalitice din lume.

Profesiile de inginer și arhitect au evoluat spectaculos în ultimii 20 de ani, în principal datorită acumulării fără precedent a cunoștințelor, fapt ce a determinat apariția unor noi direcții de dezvoltare și aplicare ale științei. Provocările de astăzi sunt multidimensionale, incluzând domenii până mai ieri nespecifice: mediu, sănătate și, implicit, durată de viață, sustenabilitate globală. Se afirmă că la fiecare 10 ani se dublează cunoașterea științifică, iar tehnologiile actuale se uzează moral rapid, devenind tot mai atractive tehnologiile emergente.

Se vorbește astăzi de educația STEM (sau STIM, în limba română): Science – Technology – Engineering – Mathematics, care poate fi soluția pregătirii de timpuriu și a desăvârșirii unei profesii tehnice. Este un aspect important, decisiv chiar, pe care universitatea noastră l-a susținut pentru a fi introdus explicit în noua Lege a educației și în strategia viitoare a guvernului.

Este principiul pe care se bazează educația în Politehnica ieșeană, principiul care combină educația cu practica și cu cercetarea.

Oricât de creativă sau inventivă ar fi o națiune, și națiunea noastră este recunoscută pentru aceste calități, fără cei care să transpună în practică aceste calități ar avea doar caracteristica de „potențialitate”. Iar abilitățile practice, combinate cu creativitatea, spiritul inovativ și antreprenorial ale absolvenților noștri reprezintă garanția că în orice rucsac al studenților noștri există bagheta magică care poate schimba sau salva lumea. Căci știința ne ajută să înțelegem lumea, dar inginerul și arhitectul ne ajută să schimbăm lumea.

Și, adresându-mă nu doar bobocilor, întreb: știați că 4 Martie este Ziua Mondială a Inginerilor? Dar că 23 Iunie este Ziua Mondială a Femeilor Inginer? (femeile au pătruns mai târziu în această profesie, nedrept atribuită genului masculin, iar astăzi sunt domenii inginerești care ar trebui pronunțate la genul feminin)? Știați că acum două săptămâni s-a sărbătorit Ziua Inginerului Român (14 Septembrie)?

Iată dovezi ale semnificației aparte a acestei profesii în mentalul colectiv internațional.

Dar știați că, iată încă un motiv pentru ca această zi să fie remarcabilă, deci: știați că astăzi, 3 Octombrie, este Ziua Internațională a Arhitecților?

Da, poate deloc întâmplător, exact astăzi, Universitatea Tehnică din Iași, clădită pe prima școală de inginerie din țară, Școala lui Asachi, urează bun venit bobocilor, urează bun revenit studenților mai mari, în fapt tuturor celor care au acceptat provocările predictibile, de multe ori impredictibile, dar întotdeauna fascinante ale ingineriei și arhitecturii!

Și, tocmai pentru a sublinia legăturile dintre inginerie și arhitectură, unitatea lor în modul diferit de a privi lumea, conlucrarea și completarea perfectă a lor în crearea și desăvârșirea oricăror proiecte, vă povestesc o istorioară, foarte posibil reală:

„Doi prieteni, unul arhitect și celălalt inginer, se hotărăsc să meargă într-o excursie, aleg un loc de campare, își amenajează cortul și, obosiți după drum, se culcă. Câteva ore mai târziu, inginerul îl trezește pe arhitect și îl întreabă:

– Uită-te la cer și spune-mi: ce vezi?

Arhitectul, cu spiritu-i de artist îi răspunde:

– Văd milioane de stele.

Inginerul, mereu iscoditor, îl întreabă:

– Și ce-ti spune asta?

Arhitectul, visător, răspunde:

– Păi, îmi spune că există milioane de galaxii și potențial miliarde de planete. Și pentru fiecare planetă ar putea fi conceput un proiect de amenajare. Apoi, îmi spune că Saturn este în Leu, ceea ce înseamnă inspirație maximă pentru arhitecți. Și îmi mai spune că este o evidență că Domnul este atotputernic, oamenii sunt mici și nesemnificativi, dar noi, arhitecții, primim inspirația Lui în crearea frumosului pe Pământ. Dar, de ce întrebi? Ție ce îți spune acest cer înstelat?

Inginerul a tăcut o clipă și apoi zise, în stilu-i de formație pur pragmatică:

– Practic vorbind… cerul înstelat îmi spune că cineva ne-a furat cortul.”

Îi felicit pe boboci pentru că au ales o universitate de tradiție, îi felicit pe studenții mai mari că reprezintă exponenți dedicați și entuziaști ai universității noastre și îi asigur pe toți deopotrivă că menirea noastră este să le oferim viitorul, și nu un viitor oarecare.

Dragi studenți, vă doresc să aveți curajul să deschideți rucsacul, imaginar, care a fost umplut de dascăli cu toate cele de trebuință pentru o profesie REAlĂ de succes în inginerie sau arhitectură.

Dumneavoastră, dragi colegi, vă mulțumesc că sunteți la fel de activi și de loiali pregătirii absolvenților noștri pentru viață, pentru viața lor și pentru binele vieții tuturor, și vă doresc să rămâneți la fel de tineri ca întotdeauna, la fel de creativi, la fel de dăruiți profesiei de dascăl.

Un an plin numai de reușite tuturor politehniștilor ieșeni și prietenilor acestora!