Recunosc sincer că mă bucur să văd că ceea ce anul trecut a fost o idee, o inițiativă, evident dedicată Campusului, dar și de a ne întâlni fizic după mai bine de 1 an de izolare, a căpătat deja conturul unei tradiții și consistența unui eveniment remarcabil.

Anul acesta se împlinesc 55 de ani de la săparea primei fundații a primului cămin, T1, din viitorul al doilea ca mărime campus studențesc și 40 de ani de la darea în folosință a ultimului cămin, T19. Nu este mult, dacă ne gândim la vârsta Iașului.

Dar, acum 38 de ani am pășit pentru prima oară în campus. Este mult pentru o viață de om. Student, în anul I, am fost cazat în T9. Nici nu mai conta că am stat pe colț, la etajul al IV-lea, iar buletinul meteo de iarnă nu începea cu „gheață la mal”, ci cu „gheață la colțuri”. Și că, din când în cand, la câte o vizită a Directorului educativ, ploua cu reșouri improvizate aruncate de la fiecare etaj. Cei de la parter mai puteau recupera ceva. Dacă nu cădea peste el un reșou aruncat de la IV…

Aveam cartele la cantină, fosta cea mai mare cantină studențească din țară, cartele obligatorii. 650 lei/lună, dar aveai 3 mese asigurate și era foarte bine pentru un student. Eu mi-am uitat cartela pe masa din cantină în a treia zi de facultate… și următoarele 27 de zile am mâncat mai te miri ce. După aceea am recuperat…

Petrecerile au existat dintotdeauna, cred că de când s-a inventat tinerețea. Atunci mai pe furiș, cu pături în ferestre, cu invitați intrați sau ieșiți pe aceleași ferestre, cu portari care mai închideau ochii motivat. Însă, când ai restricții, trăiești totul mai intens.

Astăzi multe dintre acestea par imposibil de existat aievea vreodată. Dar, frig sau cald, cu foame sau sătui, petrecăreți sau nu, în campus mereu a fost la fel: tinerețe, veselie, energie. Gălăgie. O lume aparte, creată de vârsta noastră de atunci, care este vârsta voastră de acum. O lume magică, pe care nu ai cum să o uiți niciodată.

Însă, față de atunci, astăzi aveți un avantaj: puteți crea și recrea campusul. Campusul își modifică chipul după ideile voastre, dragi studenți: apare un părculeț nou, apare un desen nou, apare un spațiu nou de socializare sau, mă rog, coworking nou. Este firesc că fiecare generație să pună o cărămidă sau, ca să rămân în cursul alocuțiunii, un fard nou pe chipul campusului. Doar spuneți-ne și noi vom susține ideile voastre. Iar, dacă, cumva, ezităm, aveți îngerii voștri păzitori, Doamna Prorector, Domnul Director și ceilalți din echipa DSS, care vor pleda susținut până la convingerea mea. Dar niciodată nu au avut nevoie de niciun efort.

Aceasta pentru că și eu am fost un locatar al campusului și cei mai frumoși 5 ani din viață (nu, nu am repetat, atât dura facultatea pe atunci), petrecuți aici, i-am tatuat permanent în memorie.

Mă gândeam că ar trebui ca la anul să dezvoltăm sărbătoarea aceasta. Știu, poate că am luat-o cam repede, deja a doua ediție beneficiază de un program divers, încărcat și, mai ales, foarte atractiv.

Dar, ce ar fi să împământenim o tradiție care să fie a întregului oraș (și, astfel, îl provoc pe Domnul Primar): haideți să vedem cum am putea reuși să creăm un festival al tinerilor, în jurul zilei de 7 iunie. Ceva care să fie un Untold sau Electric Castle.

Da, am putea să îi spunem Electric Campus. Dar, în cazul nostru, ar fi la fel de corect și Mechanical Campus sau Chemical Campus. Cam ciudat.

Însă, cred că ar prinde bine Forever Campus!

Nu, nu este o glumă. Ar trebui să ne gândim cu Domnul Primar, separat și împreună, și să aducem un astfel de festival și la Iași. Un festival care să rămână.

În final, doresc să mulțumesc tuturor colegilor din echipa mare a DSS, coordonată de Doamna Prorector Gaiginschi, pentru cum gestionează activitatea din campus și pentru cum planifică activitatea din campus.

Vouă, dragi studenți, doresc să vă mulțumesc pentru tinerețea voastră care alimentează cu energie, cu fiecare generație, Campusul „TV”, și care, astfel, nu doar că nu își va arăta niciodată vârsta, dar nici nu va avea ce să arate.

Vă mulțumesc tuturor celor care au acceptat cu drag să participe la această zi de sărbătoare, să susțină artistic această zi și să devină, în acest mod, membri ai tinereții.

La mulți ani frumoși, campusului studenției noastre și a voastre!